Opis
Pestki dyni to łuskane nasiona jednorocznej rośliny, uprawianej na polach nowożytnej Europy od XVI wieku. Dzięki naturalnej zawartości witamin, makro- i mikroelementów oraz błonnika pokarmowego, uznawane są za zdrową przekąskę, wykazującą dobroczynne działanie na funkcjonowanie naszego organizmu. Pestki dyni mają niepowtarzalny smak oraz cenną wartość odżywczą, dlatego mogą stanowić jeden z elementów Twojej diety.
Pestki dyni są naturalnym źródłem:
magnezu - który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Magnez pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu równowagi elektrolitowej*.
witaminy E - nazywana jest witaminą młodości, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym*.
Pestki dyni to zdrowa przekąska, ale także inspiracja do wielu smacznych dań. Pestki dyni można spożywać na surowo lub uprażyć na patelni z odrobiną soli morskiej. Doskonałe jako posypka do kanapek, panierka do ryb, drobiu, serów, kotletów warzywnych, a także jako dodatek do sałatek i zup typu krem. Mogą być również uzupełnieniem własnej kompozycji musli.
Już dwie łyżki pestek dyni, spożywanie regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia, pozwalają uzyskać powyższy efekt zdrowotny.